perjantai 1. kesäkuuta 2012

DIE(T) - pahin on jo ohi

Ensiksi haluan tehdä selväksi että tässä on kyse kahden viikon superpuristuksesta, jolla haluan saada itseni vauhtiin ja tämän urakan kunnolla alulle, ei suinkaan mistään elämäntapamuutoksesta. Alunperin oli tarkoitus syödä näillä keinoin kaksi viikkoa, pitää maltillinen kolmen päivän tauko, ja jatkaa taas toinen samanlainen kahden viikon rutistus, pitää neljä päivää taukoa ja sitten taas alusta.

Pystyn todennäköisesti pitämään tätä dieettiä yllä vielä seuraavat 10 päivää lukuunottamatta treenipäiviä jolloin on pakko syödä kunnolla (Zone), mutta seuraavalle kahden viikon jaksolle teen kyllä joitain muutoksia jo ihan perherauhan nimissä.

Tässä on normipäivä:

  • Aamupala: purkki maitorahkaa ja ananasta
  • Lounas: 100g vähärasvaista lihaa/kalaa/kanaa ja runsas salaatti, jonka kanssa on lupa vetää 5g oliiviöljyä (jipii)
  • Välipala: omena ja 30g saksanpähkinöitä 
  • Treenin jälkeen (ai niin, treeniä joka päivä, köh...): palautusjuoma joka sis. 25g heraproteiinijauhetta
  • Päivällinen:100g vähärasvaista lihaa/kalaa/kanaa ja 200g wokkivihanneksia + appelsiini (kato ihan jälkkäriä, oho oho)
  • Iltapala: 100g raejuustoa ja 1,5dl marjoja
  • Juo 2-3l vettä päivässä, ota lisäksi omega-3- ja monivitamiinivalmisteet

Huokaus. Kyllä ei mielialaa tämä nosta.

Eniten sapettaa nuo aamu- ja iltapalat; en ole mitenkään hulluna kylmiin ruokiin ja koska aamuisin syön yleensä puuroa, on muutos aika raju. Olen laittanut rahkan ja ananaksen/persikan mehuineen blenderiin ja juonut pirtelönä, kyllä se alas menee mutta vielä 10 päivää tätä niin on kyllä aamurahkakiintiö täynnä.

Oloa ei paranna piiruakaan se, että olen ollut maaliskuusta saakka aivan kammottavassa hiilarikierteessä, viimeisen viikon ennen dieettiä elin käytännössä voileivillä ja riisimuroilla. Vaihtelua toivat satunnaiset jäätelöt ja sunnuntaina leivottu marjapiirakka, hiphei. Nyt on kohtuullisen kaamea sokerikrapula päällä, morkkiksesta puhumattakaan.

Mutta kas vain: tänään sain aamulenkillä helpottavan takauman kolmen vuoden taakse aikaan, kun lopetin tupakan polton laakista ilman korvaustuotteita. Silloin oivalsin toisen savuttoman päivän iltana, että v*tutuskäyrä ei itse asiassa enää tämän korkeammalle nouse. Pelkäsin lopettamisessa eniten sitä, että jos jo ensimmäisenä päivänä tekee hulluna mieli tupakkaa, miten paljon sitä tekeekään mieli vaikka viikon kuluttua, vaikka oikeastihan nikotiinintuskat eivät olleet missään vaiheessa sen kummoisemmat kuin vaikka pitkän kokouksen jälkeen. Ne eivät ajan kuluessa siis moninkertaistuneet.

Nyt tilanne on sama. Nälkä on koko ajan, mutta ei sen "nälempi" kuin eilenkään, ja tatti otsassa on samankorkuinen. Tässä täytyy soveltaa varmaan samaa ajattelua kuin silloin savuttomuuden ensi hetkinä, eli ainoa mitä tarvitsee tehdä on olla syömättä, kun silloin piti olla polttamatta.

Seuraava kierros


Seuraavalle kahden viikon jaksolle aion tehdä muutoksia ainakin aamu- ja iltapalalle. Eläköön happamat maitotuotteet ja niiden upea ravintosisältö, mutta jotain rajaa nyt tähänkin. Tahdon puuroa. Luku erikseen on puuron höysteet. Normaalisti laitan sekaan aina raejuustoa, sitten vähän jääkaapin sisällöstä riippuu meneekö lautaselle marjoja, hilloa vai mehukeittoa. Hilloa ei nyt varmaan tarvitse edes harkita, mutta mehukeitto houkuttelisi vaihtelun vuoksi. Itsehän tietenkin sääntöni päätän, joten ehkä se voisi kuulua marjojen ohella ruokalistalle. Välipalavalikoimaa aion laajentaa niin, että voin syödä mitä vaan 200 kcal edestä (tämä on käsittääkseni Jutan GFG-dieettivinkki).

Sitten joskus kun olen tästä dieetistä selvinnyt ja elämä jatkuu, täytyy yrittää löytää tasapaino syömisen ja treenaamisen ja ennen kaikkea muun elämän välille. Sitä pohdiskellessa luen tällä hetkellä oikein hyvältä ja järkevältä opukselta vaikuttavaa Patrik Borgin ja Sirkka Hirvosen Syö hyvin ja laihdu! -kirjaa.

10 päivää. Jaksaa jaksaa.

6 kommenttia:

  1. Itse pidän raejuusto+hedelmä-virityksistä kovasti, toivottavasti ne maistuvat sinullekin paremmin kuin rahka. Jos, voit ihan hyvin vaihtaa raejuuston myös aamuksi, samaa kamaa! Kuin myös maustamaton rasvaton jukurtti, joka on minusta herkkua. - Oleellista hyvää tuossa on ruokarytmi: tuon kun opit, menee hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on se kylmä mikä mulla tökkii, haluan herättää vatsan lämpimällä ruualla. Tuntuu ettei nuo kylmät edes pidä nälkää niin hyvin. Ruokarytmin löytyminen ja ylläpito ovat tosiaan avainasemassa, kun tästä dieettivaiheesta pääsen ohi aloitan hakemaan sitä omaa luonnollista rytmiä.

      Poista
  2. Tuohan on käytännössä sama dieetti kun gfg, paitsi siinä saa aamuisin syödä puuroa ja välipalaksi vedetään rahkaa. Ja mitä treenipäiviin tulee, kyllä tuolla jaksaa treenatakkin, lisäät vain sitten päivälliseen hieman hiilaria niin palaudut helpommin. Yleensä noihin ruokavalioihin on yhdistetty melko kevyttä liikuntaa, kävelyä, kevyttä hölkkää, ryhmäliikuntaa, salilla käymistä tms jolloinka tuo ruokavalio menisi varmasti tuommoisenaan. Ja jos tarkkaan katsot, ei tuo siitä zonestakaan paljoa eroa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on siis fit-lehdestä napattu, varmaan on joo se sama gfg, sehän tuntuu nyt olevan tosi pop. :) Jaksaahan tällä treenata, voihan sitä treenata vaikka olisi ihan vesidieetilläkin mutta ei se kauhean kivaa ole. Väittäisin että Zonessa on päivittäin reippaasti enemmän kaloreita, ainakin mun ruoka-ainevalinnoilla.

      Poista
    2. Mjaah, piti ihan käydä laskemassa. Tässä tulee kaloreiksi päivässä 967 ilman proteiinijuomaa (en ota kun en treenaa) ja mun peruszonepäivässä 1370. Yllättävän vähän on tuo zonen luku ottaen huomioon että mulla ei ollut koskaan nälkä kun sen mukaan söin!

      Eli 400 kcal väliä, ensi viikon ma on punnitus, paree olla tuloksia mitattavissa. :D Eihän tätä paria viikkoa pidempään jaksa mutta kaikkea pitää kokeilla.

      Poista
  3. Repesin hitusen tolle jälkiruokakommentille :D Kivasti tuossa noita hyviä rasvoja!

    VastaaPoista